flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд

24 квітня 2014, 11:09

  Електронний суд

Життя не стоїть на місці і в епоху інформаційних технологій  все більше послуг для громадян переходить в електронний режим.  Судова система  також не бажає відставати  від технічного прогресу і  прагне зробити спілкування громадян із судами більш зручним і комфортним. А тому сьогодні ми є свідками народження і запровадження проекту  «Електронний суд», завдяки якому учасники судових процесів мають змогу значно заощадити такі важливі ресурси як  час і гроші.

Впровадження  системи, яку ще називають  електронним  доступом до правосуддя, розпочалось наприкінці минулого року і має основним завданням покращення умов роботи  працівників судів, а також забезпечення швидкого і зручного доступу громадян до інформації про рух судової справи, час і місце її розгляду,  обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу із застосуванням електронного цифрового підпису.

Основна мета проекту «Електронний суд» полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.

Простіше кажучи, ця система покликана спростити спілкування між громадянами та судовими інстанціями. Поки що проект пілотний, запроваджується поетапно,  але  впевнено, і  поступово набирає популярності серед учасників процесу, які швидко відчули переваги  такого обміну інформацією.  Тому хотілося б ознайомити читачів з можливостями «електронного суду», що доступні вже сьогодні, та  з такими,  що будуть  втілені  у життя дуже скоро. Тож, ласкаво просимо до інтернет-простору!

По-перше, кожен з судів країни має свою власну веб-сторінку на офіційному  порталі «Судова влада України», на якій викладена максимальна кількість інформації про суд –  адреса і номери телефонів, склад керівництва, список суддів, структура апарату, нормативні документи, що регулюють різні напрямки організації роботи суду, новини і події тощо. Корисним носієм інформації  для громадян є новий функціонал на такій сторінці - «Список справ, призначених до розгляду». Справа в тому, що  інформація  про призначення судових справ до розгляду автоматично розміщується на сайті суду безпосередньо із системи документообігу, а тому є достовірною і актуальною.  Задавши необхідні параметри пошуку,  відвідувачі сайту можуть швидко знайти необхідну їм  справу,  дізнатися про місце, дату і час проведення судового засідання.

По-друге, все активніше набирає обертів  послуга отримання від суду процесуальних документів у електронному вигляді. Сьогодні таке надсилання відбувається паралельно з паперовим. Щоб залучитися до цієї послуги, громадянинові – учаснику судового процесу необхідно здійснити кілька простих кроків.

Для початку необхідно зареєструвати поштову скриньку електронного суду за адресою http://mail.gov.ua/ та подати до суду заявку, яку зручно роздрукувати із своєї ж поштової скриньки. З моменту подання такої заявки та її реєстрації в автоматизованій системі суду, всі процесуальні документи у справі (ухвали, постанови, рішення), що долучатимуться до системи, одразу ж після підписання електронним цифровим підписом судді автоматично надсилатимуться на поштову скриньку учасника процесу і буквально упродовж години будуть йому доступні.

Програма «Електронний суд» передбачає можливість обміну процесуальними документами між судом і учасниками процесу, а тому завданням наступного етапу запровадження проекту, здійснення якого заплановано на початок 2014 року, є можливість прийняття  документів учасників процесу, направлених до суду в електронному вигляді. Надіслати електронний документ до суду зможе кожен охочий, який має доступ до Інтернету, зареєстрував свою поштову скриньку на порталі судової влади та має особистий електронно-цифровий підпис, адже тільки за умови наявності такого підпису електронний документ буде прийнятий та зареєстрований у суді. Отже, чекати залишилось недовго.

По-третє, вже з 1 жовтня 2013 року  всі суди отримали можливість надсилання СМС-повісток, тобто повісток про виклик до суду у вигляді СМС-повідомлень. Крім економії часу, ця послуга значно економить і кошти. У порівнянні з вартістю поштового відправлення, вартість СМС-повістки значно виграє, а тому є великі шанси на популярність такого виду повідомлень.  Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою СМС-повідомлення учаснику судового процесу потрібно:

– подати до суду заявку про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою СМС-повідомлення по конкретній справі;

– вказати у заявці номер свого мобільного телефону, на який має надходити повістка на судовий процес.

В очікуванні широкого запровадження СМС-повідомлень, суди вже розмістили  у своїх приміщеннях плакати з алгоритмом  одержання таких послуг. Таким чином, деякі  переваги від нововведень, про які йшла мова,  можна відчути вже зараз, а інші, сподіваємось, доведеться оцінити дуже швидко.     

           Підсумовуючи викладене, підкреслимо - система «Електронний суд» є зручною, зрозумілою і доступною. І скористатися нею зможе кожен, хто має доступ до мережі Інтернет і мобільний телефон.