flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики «Спори, що виникають з обов’язку батьків утримувати дитину (дітей)» за 2022 рік

27 січня 2023, 10:55

Узагальнення судової практики «Спори, що виникають з обов’язку батьків утримувати дитину (дітей)» за 2022 рік

 

Вступ

 

Найпоширенішими спорами про утримання дітей є позови про стягнення з батьків аліментів на  неповнолітніх (малолітніх) дітей (ст. 183 СК України).

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Матеріальне утримання дітей — це обов'язок батьків. Аліментні обов'язки матері виникають щодо народженої нею дитини через факт кровного споріднення. Аліментні обов'язки батька виникають відносно дитини, щодо якої батьківство було встановлено в добровільному чи судовому порядку. Тобто, якщо батько і мати записані у свідоцтві про народження дитини, вони є носіями аліментних зобов'язань. Стягнення аліментів може бути заявлено як до одного з батьків, так і до обох батьків. До одного з батьків пред'являється позов про стягнення аліментів, якщо батьки разом не проживають, до обох батьків — якщо діти на законних підставах виховуються у третіх осіб: дід, баба, дошкільний заклад, заклад охорони здоров'я тощо. Для стягнення аліментів не має значення, чи розірваний між батьками шлюб. Крім основної суми аліментів, законодавство допускає стягнення і додаткових витрат на дитину.

 Проведеним у узагальненням встановлено, що законодавством, яке регулює спірні правовідносини є: Конституція України, Конвенція про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікована постановою Верховної Ради України за №789-ХІІ від 27.02.1991 року, Сімейний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, постанови КМУ №146 від 26.02.1993 року «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб», №189 від 22.02.2006 року «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме».

Аналіз статистичних даних

Відповідно до статистичного звіту - «Звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку цивільного судочинства» (форма 1-ц) в провадженні Літинського районного суду за 2022 рік, перебувало 89 цивільних справ про стягнення аліментів на неповнолітніх (малолітніх) дітей. Судом розглянуті із задоволенням позову 72 справи. 30  із них з винесенням заочного рішення. Без розгляду залишено 7 позовних заяв. На кінець 2022 року нерозглянутих залишилось 10 справ зазначеної категорії.

В порядку наказного провадження надійшло 29 судових наказів про стягнення аліментів, розглянуто та  видано 27, 2 заявникам відмовлено у видачі судового наказу.

Підставою для стягнення аліментів, як правило були такі обставини:

  • відповідач припинив спільне проживання з позивачем, а від так утримання дитини (дітей),
  • відповідач добровільно надає утримання на дитину (дітей), але розмір такого утримання не задовольняє потреби дитини (дітей).

Як правило, аліменти у частці від заробітку (доходу) стягуються у розмірі:

1/4 - на одну дитину

1/3 - на двох дітей,

1/2 - на трьох і більше дітей. При цьому, суд обов’язково зазначає, що розмір аліментів на одну дитину не може бути менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно.

При стягненні аліментів у твердій грошовій сумі основним аргументом при визначенні їх розміру суд приймав:

  • доведеність заробітку (доходів) відповідача,
  • визнання позову відповідачем із зазначенням про можливість надання такого розміру утримання,
  • достатність суми з огляду на встановлений законодавством мінімальний розмір аліментів на одну дитину.

Протягом 2022 року на судові рішення у спорах, що виникають з обов’язку батьків  утримувати дитину (дітей) було подано 2 апеляційні скарги.

У справі № 137/738/22 відповідач подав апеляційну скаргу на рішення Літинського районного суду щодо стягнення аліментів на утримання повнолітньої дочки у зв’зку із навчанням.

Апеляційну скаргу обґрунтував тим, що до складу його сім’ї у повторному шлюбі входить 4 особи, в тому числі двоє двоє малолітніх дітей, а також  враховуючи необхідність підтримувати непрацездатну матір, присудження аліментів на утримання повнолітньої доньки  у сумі 2000 грн. поставить у непропорційні та неспівмірні умови його членів сім’ї у повторному шлюбі.

Постановою Вінницького апеляційного суду апеляційну скаргу було залишено без задоволення, а рішення першої інстанції залишили без змін. При розгляді спору, колегія суддів прийшла до висновку, що суд першої інстанції правильно визначив характер  спірних правовідносин та норми процесуального права, які підлягають застосуванню, внаслідок чого ухвалив законне й обґрунтоване та справедливе судове рішення, яке відповідає вимогам процесуального права.

Водночас у справі №127/33306/21 заочне рішення про зміну способу стягнення аліментів було скасоване Вінницьким апеляційним судом.

В апеляційній скарзі апелянт посилається на неправомірне застосування судом норм матеріального права, неповне з’ясування судом обставин, що мають значення для справи. Вказав, що підстав для зміни способу стягнення аліментів відсутні, так як він не уникає обов’язку сплати аліментів на утримання сина, бере участь у його вихованні та дбає про покращення рівня його життя.

Колегія суддів  у постанові вважає, що суд не правильно застосував норми матеріального та процесуального права, допустив невідповідність  висновків, обставинам справи  внаслідок чого дійшов до необґрунтованого висновку  про наявність підстав для задоволення позову, рішення відповідно до ст. 376 ЦПК України підлягає скасуванню.

 

Висновок

 

         Проведеним узагальненням встановлено, що найбільш поширеною є практика заявлення позовних вимог про стягнення аліментів на дитину до досягнення нею повноліття.

Як встановлено в ході проведення узагальнення в переважній більшості вказаних справ позивачами виступали матері неповнолітніх дітей з якими вони проживали.

Аналізуючи  статистичні дані, слід зазначити, що усі справи про стягнення аліментів розглядались у встановлені законом процесуальні строки, з дотриманням норм матеріального та процесуального права. Рішення та ухвали суддів відповідали вимогам, встановленим ЦПК України.

Судді в повній мірі досліджували обставини справи, визначали характер спірних правовідносин, завжди правильно визначали норму матеріального закону, який підлягав застосуванню до вказаних правовідносин, чітко і неухильно дотримувалися норм чинного законодавства при розгляді цивільних справ, забезпечуючи своєчасне вирішення питань відкриття провадження у справах, належну підготовку справ до розгляду, розгляд справ протягом розумного строку, підвищення особистої відповідальності за якісний та оперативний їх судовий   розгляд, дотримання правил підсудності, належне складання та оформлення процесуальних документів, реагування на випадки порушення законодавства відповідними учасниками правових відносин.

Проблемних питань при вирішенні  справ даної категорії у суддів Літинського районного суду не виникало.

 

 

26.01.2023

Голова                                                                        Віктор ЖЕЛІХОВСЬКИЙ

Літинського районного суду

 

Вик. Бахіна Л.П.