flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз розгляду справ про спори про речові права на чуже майно. Захист прав інтелектуальної власності.

10 жовтня 2014, 10:56

 Аналіз розгляду справ про спори про речові права на чуже майно. Захист прав інтелектуальної власності.

 

Відносини власності регулюються різними галузями права. Зокрема, важливе значення мають конституційні норми, які встановлюють форми власності (статті 13,41, 142, 143 Конституції України), закріплюють рівність всіх суб’єктів права власності (стаття 13 Конституції України), гарантії права власності і обов’язки власників (статті 13 і 41 Конституції України).

Не менш важливою є норма статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, за якою кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном і ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права. Безпосередньо положення Конвенції та Протоколів до неї імплементовані в українське законодавство  Законом України № 475/97-ВР „Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції”, Законом України „Про ратифікацію Протоколів № 12 та № 14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”.  В свою чергу, за приписами статей 9 Конституції України та 19 Закону України „Про міжнародні договори України” чинні міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства.

 

Але чільне місце займають, все ж таки, норми цивільного права, котрі визначають зміст права власності, регулюють поведінку власників у цивільному, в тому числі господарському, обігу регламентують порядок захисту права власності тощо.

 

З урахуванням визначеного статтею 8 Конституції України принципу верховенства права та встановлених статтею 2 Закону України „Про судоустрій і статус суддів України” завдань  суду як державної правозахисної інституції суд, здійснюючи правосуддя у сфері права власності, покликаний забезпечити захист гарантованих Конституцією України та законами України прав і свобод громадянина, інтересів юридичних осіб, суспільства і держави.

 

Вирішуючи спори про право приватної власності на майно,  суд повинен діяти  що відповідно до ст.13 Закону України "Про власність" об'єктами права приватної власності  є жилі будинки, квартири, предмети особистого користування, дачі, садові будинки, предмети домашнього господарства, продуктивна і робоча худоба, земельні ділянки, насадження на земельній   ділянці,    засоби  виробництва, вироблена продукція, транспортні засоби, грошові  кошти, акції, цінні папери, а також інше майно споживчого і виробничого призначення, набуті з передбачених законом підстав.

До Літинського районного суду  протягом І півріччя 2014 року надійшло 39 справ відносно спорів про право власності та інші речові права. З них: розглянуто  всього 32  справи  із ухваленням рішення, у тому числі 30 з них із задоволенням позову.

Зокрема,  4  справи стосувалися спорів про приватну власність.   Із них по 3 справах ухвалено  рішенням, якими позов задоволено. Що стосується, спорів про речові права  на чуже майно, то варто зазначити, що протягом вищевказаного періоду до суду  надійшла 1  справа. Вона стосувалася  рішення  спору про володіння чужим майном. По даній справі судом ухвалено рішення – позов задоволено.

Що стосується залишків справ на ІІ півріччя, то 7 справ перебувають на розгляді.

Крім того, слід вказати, що  апеляційних скарг на рішення по даній категорії справ суду протягом  І півріччя 2014 року не надходило.

При розгляді Літинським  районним судом позову про витребування власником свого майна враховується, що   власник у будь-якому  випадку має право вимагати повернення свого майна з  чужого незаконного володіння, а також належного йому майна,  безоплатно набутого володільцем від особи, яка не мала права його відчужувати.

Суддями Літинського райсуду також враховується те, що громадянин не може бути позбавлений права власності на своє майно, крім випадків, передбачених    Законом «Законом про власність» та іншими законодавчими актами України.

Узагальнення засвідчило, що суддями в більшості випадків правильно сприймаються та застосовуються норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини щодо права власності. Зокрема, враховувались норми діючого Цивільного кодексу України, вказані вище положення Конституції України та міжнародного права, а також акти інших органів державної влади.

 

Консультант суду                                                       Садковський Б.П.