flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики забезпечення Літинського районного суду Вінницької області права на захист, як однієї із загальних засад кримінального провадження з врахуванням дотримання вимог ст. 52 КПК та закон України на безоплатну правову допомогу

21 липня 2014, 10:16

 На виконання завдань плану на перше півріччя 2014 року Літинським районним  судом було проведене узагальнення судової практики з забезпечення права на захист, як однієї із загальних засад кримінального провадження за перше півріччя 2014 року. При проведенні даного узагальнення були використані статистичні дані зі звітів за перше півріччя  2014 року, матеріали кримінальних проваджень,  розглянутих у період з 01.01.2014 року по 01.07.2014 року, КПК України, КК України та інші нормативно-правові акти.

Відповідно до положень ст. 59 та ч. 2 ст. 63 Конституції України підозрюваний, обвинувачений, підсудний мають право на правову допомогу та захист. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному, засудженому і виправданому права на захист відповідно до положень ст. 59, ч. 2 ст. 63 і п. 6 ч. 3 ст. 129 Конституції України й чинного кримінально-процесуального законодавства є однією з основних засад судочинства, важливою гарантією об’єктивного розгляду справи та запобігання притягненню до кримінальної відповідальності невинуватих осіб.

У Кримінальному-процесуальному кодексі України  закріплені   порядок забезпечення права на захист. Дотримання цих вимог та статей Конституції України буде досліджено у даному узагальненні. При проведенні даного узагальнення особливу увагу звернуто на виконання вимог ст. 52 КПК України щодо обов’язкової участі захисника у кримінальному провадженні,  а саме згідно ст. 52 КПК України:

1. Участь захисника є обов’язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів. У цьому випадку участь захисника забезпечується з моменту набуття особою статусу підозрюваного.

2. В інших випадках обов’язкова участь захисника забезпечується у кримінальному провадженні:

1) щодо осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою;

2) щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів виховного характеру, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою;

3) щодо осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад (німі, глухі, сліпі тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права, - з моменту встановлення цих вад;

4) щодо осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження, - з моменту встановлення цього факту;

5) щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування, - з моменту встановлення факту наявності в особи психічного захворювання або інших відомостей, які викликають сумнів щодо її осудності;

6) щодо реабілітації померлої особи - з моменту виникнення права на реабілітацію померлої особи.

Станом на 01 липня 2014 року в провадженні Літинського районного суду  перебувало 58 кримінальних проваджень, з них лише 3 провадження узагальненої категорії справ . Всі 3 справи щодо осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою.

Справи    осіб стосовно яких передбачається застосування примусових заходів виховного характеру, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою, в першому півріччі 2014 року не надходили.

Кримінальні провадження щодо  особливо тяжких злочинів; щодо осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад не здатні повною мірою реалізувати свої права; щодо осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження; щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування; щодо реабілітації померлої особи  у Літинський районний суд  першому півріччі 2014 року не надходили.

Із загальної кількості кримінальних проваджень, що надійшли до Літинського районного  суду  у першому півріччі 2014 році кримінальні провадження, в яких вбачається обов’язкова участь захисника у відсотковому відношенні показників справ даної категорії становить 5.1 %.

Аналіз матеріалів кримінальних проваджень свідчить, що у всіх випадках при обов’язковому призначенні захисника дотримуються норми чинного законодавства органами досудового слідства, прокурорами, судом.

 У трьох кримінальних провадженнях щодо осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років було винесено три вироки відносно трьох осіб.  Всі справи були розглянуті у розумні строки та вчасно передані до канцелярії суду.

Розглянемо судову практику даної  категорії справ більш детально.

       07.10.13 року до Літинського районного суду надійшов обвинувальний акт по кримінальному провадженні  за обвинуваченням Ільченка С.В., за ч.1 ст.122 КК України . Згідно обвинувального акту у кримінальному провадженні відносно Ільченка С.В.,    повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України, а саме заподіяння умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень, що призвело до тривалого розладу здоров’я. Згідно матеріалів кримінального провадження, у зв’язку з тим що підсудним не  було досягнуто повноліття, це кримінальне провадження відноситься до категорії проваджень щодо  осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою, в якому згідно ст. 52 КПК України має бути обов’язкова присутність захисника. З матеріалів кримінального провадження можна побачити, що про підозру Ільченка С.В. було повідомлено та винесено постанову про допуск захисника до участі в кримінальному проваджені , чим дотримано органом досудового слідства норми  ст. 52 КПК України. Після отримання судом обвинувального акту та початком судового слідства, з матеріалів даного  кримінального провадження вбачається присутність захисника  при всіх процесуальних діях, судових засіданнях, що підтверджується її власними  підписами та даними з протоколів судових засідань. Підсудного Ільченка С.В. вироком Літинського районного суду від -- року було визнано невинним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України .

Дотримання норм закону, які забезпечують право на захист, можна побачити також на прикладі кримінального провадження по обвинуваченню Пухлика С.Ю.,Панасюка М.А. за ч.1,2,3 ст.185 КК України, яке надійшло до Літинського районного суду 11.12.2013 року. Згідно повідомлення про підозру Пухлика С.Ю., Панасюка М.А. було повідомлено про те, що вони  підозрюється:  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1,2,3 ст. 185 КК України, а саме :1 Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) ; 2 Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб; 3 Крадіжка поєднана з проникненням у житло ,інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому. Також  було винесено постанову про допуск захисника до участі в кримінальному провадженні. Після отримання судом обвинувального акту та початку судового слідства, з матеріалів даного  кримінального провадження також вбачається присутність захисника  при всіх процесуальних діях, судових засіданнях, що підтверджується його власними  підписами та даними з протоколів судових засідань .Справа закрита, Пухлика С.Ю.,Панасюка М.А. передано на поруки.

Так 13.01.2014 року до Літинського районного суду надійшов обвинувальний акт по кримінальному провадженню по обвинуваченню Сивака С.М. , за ч.2 ст.125 КК України. Сивака С.М. було  , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч 2 ст. 125 КК України, а саме заподіяння  умисного  легкого  тілесного  ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров»я або незначну втрату працездатності. Згідно матеріалів кримінального провадження, у зв’язку з тим що підсудним не  було досягнуто повноліття, це кримінальне провадження відноситься до категорії проваджень щодо  осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою, в якому згідно ст. 52 КПК України має бути обов’язкова участь захисника.

  З матеріалів кримінального провадження можна побачити, що було винесено постанову про допуск захисника до участі в кримінальному проваджені , чим дотримано органом досудового слідства норми  ст. 52 КПК України. Особу було звільнено ,застосовано примусовий захід виховного характеру: передано особу під нагляд батьків на підставі ст.97 КК України.

             Проаналізувавши матеріали даних кримінальних проваджень можна зробити висновок, що органами досудового слідства, прокурором та судом було повністю дотримано вимоги чинного законодавства, які забезпечують право на захист  підозрюваному, обвинуваченому, підсудному, засудженому.

 

        Щодо питань ,застосування судом вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме вторинну правову допомогу, тобто залучення захисника за призначенням, зокрема на стадії виконання вироку: засудженому для участі у розгляді питання щодо встановлення адміністративного нагляду; засудженому для участі у розгляді питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, заміну покарання більш м’яким  та звільнення від відбування покарання за хворобою; засудженому, який оскаржує рішення, дії чи бездіяльність слідчих або прокурорів поза межами кримінального провадження, за наслідками якого цю особу засуджено; а також представника інтересів свідка чи потерпілого можливо провести узагальнення .                                                                                                            

         В Літинському районному суді за перше півріччя розглядалося  дві таких справи .   
        В першому випадку до Літинського районного суду надійшло клопотання  адвоката Гурковської Н.В.,відносно засудженого Любченко Д.А.  про заіну невідбутої частини покарання більш м»яким. Громадянин  Любченко Д.А. засуджений за  ст.ст.307 ч.2,  309 ч.2, 70,71 КК  України до 5 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна . Керуючись ст.57 КВК, ст.539 КПК клопотання було задоволено.
        В другому випадку розглядалось клопотання адвоката Гурковської Н.В. , відносно засудженого Мількевича М.П. про умовно-дострокове звільнення. Даний громадянин був засуджений за такими ст.152 ч.1, ст.115 ч.2 п.9,ст.15 ч.1 п.п. 9,13, ст.115 ч.2 КК України до 15 років позбавлення волі .Керуючись ст.81,ст.ст.537, 539 КПК в клопотанні було відмовлено.
        Проаналізувавши матеріали кримінальних проваджень, можна зробити висновок, що слідчими досудового слідства, прокурорами та суддею  Літинського районного суду при вирішенні кримінальних проваджень  із забезпеченням права на захист, як однієї із загальних засад кримінального провадження були дотримані норми матеріального та процесуального права, вірно застосовані закони, положення,  та інші нормативно-правові акти при вирішенні цих питань.

Випадків неоднакового чи неправильного застосування суддями Літинського районного суду Вінницької області законодавства, яке регулює право на захист,  не встановлено, спірних питань при застосуванні процесуального закону, який забезпечує право на захист не виникало.

 

 

 

 

Суддя Літинського  районного суду :              Желіховський В.М.

 

Виконавець :                                                            Байнак В.А.